‘Loesje’ en ik zitten al jaren samen op het toilet. Loesje inspireert me en maakt me aan het lachen.
Ze geeft me inzichten en zet me aan het denken. Waarom ik dit jaar de Loesje afscheurkalender niet krijg, is een raadsel. Misschien omdat er een nieuwe toilet almanak voorbestemd is?
De ‘mindfulness-chakra-ontspanningsoefeningen- en soortgelijk hoog goeroe gehalte’ afscheurversie.
Een zeer gewaardeerde collega heeft hem, met zorg, voor me uitgekozen.
De opdracht van vandaag: ‘Trek je neusvleugels en volledige onderzijde van je neus in de richting van  je voorhoofd.’ Check!
­­‘Terwijl je uitademt!’ Oeps dat is level 2. Het voelt geforceerd als omgekeerd briesen. Ook bij het uitademen worden er allerlei verbazingwekkend, onmogelijke eisen gesteld aan mijn neus, oogleden, wangen en voorhoofd. Nog eens lezen. Nog eens proberen. Ik ga dit klaar spelen.
Dan word ik onaangenaam gestoord door puberzoon die steeds ongeduldiger op de toiletdeur staat te hameren. (We hebben maar 1 klein kamertje in ons huis!)
Nog ff?!’ Roep ik begrip vragend. Kom op zeg. Ik ben een doorzetter. Dit moet ik toch onder de knie kunnen krijgen!? Alhoewel het allerminst voldoet aan de sfeer van een ‘ontspanningsoefening’.
Beseft die gerespecteerde collega eigenlijk wel wat er zich hier dagelijks afspeelt door haar presentje?! Heeft ze misschien al tijden voorpret gehad, over mijn (on)zinnige activiteiten? Omdat ze weet dat ik ‘t niet laten kan, om nieuwe dingen te ontdekken?
Wat het ook is  … we gaan de schik delen! Ik sta op, open het slot en ren al struikelend de gang in. Puberzoon kijkt me verdwaasd, meewarig aan. Ik zie hem denken: ‘Die ouders van tegenwoordig’
Ik pak mijn foon, ren terug en geef hem een koekje van eigen deeg. Al kloppend op de deur vertel ik hem dat ik absoluut NU een foto moet maken op de ‘plaats delict’.

Als ik een paar minuten later op ‘send’ druk, grinnik ik de holle ruimte vol. Lachen is ontspannen.
Kalenderdoel geslaagd. Al is het proces hoogstwaarschijnlijk anders verlopen dan de bedenkers  bedacht hebben.
Ach wat. Dit wordt een vrolijk app jaar collega!