December 2017: ‘Hoi pap, we hebben alle ramen met spuitsneeuw bespoten en ook de muur buiten in de tuin. Gezellig he?’ Dat zegt zoonlief. Mijn man kijkt moedeloos en reageert: ‘Ik zie vooral heel veel werk!’ Niet de reactie die Bas verwacht had.

Ondertussen is het februari en is het uitzicht vanuit de serre nog steeds hetzelfde. Merry X-mas. Sommige mensen zeggen, dat het iedere dag kerstmis zou moeten zijn. Vermoedelijk hebben ze het dan over de sfeer en niet over volgekalkte muren met kerstsneeuw teksten.
Wat een smerig spul is dat. De ramen zijn ondertussen gewassen en toch heb je nog steeds het idee dat je in Oostenrijk naar een winterlandschap kijkt. Die spuitsneeuw op de muur is helemaal de hel.
Schrobben, wrijven, borstelen, schuren… niks helpt. We bedenken dat de hogedrukreiniger nog de enige uitkomst is. Helaas gaat dan het voegwerk eraan en wordt het een nog minder wenselijk kostenplaatje. De muur wit schilderen lijkt de enige geschikte optie. Maar heeft niet onze voorkeur.
Langzaamaan leggen we ons enigszins neer bij het continue kerstgevoel en komt er ruimte voor wat minder voor de hand liggende oplossingen.

Bas heeft een Valentijnsverrassing bedacht voor zijn liefke Joëlle. Gevolg is dat de volledige badkamer door hem gepoetst wordt. (Daar worden wij ouders erg blij van!) Hij ruimt zijn kamer op. (Yes, nog meer vreugde). De hal en gang worden gestofzuigd. (zeg nou zelf: de ideale zoon!) In de badkamer komen gezellige kaarsjes, een geurtje en een heuse badbom die waarachtig een enorme knal geeft, waardoor het voorheen schone bad, helemaal roze kleurt. (Wat een toppervriendje voor Joëlle). Zijn laatste actie ter vervolmaking van de surprise, heeft te maken met een roze spuitbus. Dwars over de Merry X-mas staat er in roze geschreven:  ‘Happy Valentine!’
Ok! Adem in, adem uit lieve ouders. Think out-of-the-box!

Wauw Bas wat gaaf!? Heb je nog meer plannen dit jaar?’ Vragen we quasi vriendelijk om hem niet weer zo’n domper te bezorgen, op zijn nieuwe graffiti hobby.
Hij legt uit dat hij begrijpt dat we zo’n witgekalkte muur niet mooi vinden.
Dus wil hij er een herinneringen muur van maken. Met Pasen in geel ‘vrolijk Pasen!’ Op vaderdag in groen ‘Voor de liefste papa!’, ‘Gefeliciteerd met je verjaardag!’ .. etc.
Zoveel liefdevolle creativiteit bezorgt ons tranen in de ogen.