Als ik de klas in stap, heeft juf Coby zo’n oud, vaalbruin, gevlamd, jaren 60 dienblad, rechtop op haar schoot staan. Daar opgeplakt een A4’tje met de namen van de kinderen. Functioneel getypt in Word. Achter iedere naam rondjes, om de taak af te tekenen.
Daarvoor is geen ‘Ctrl-dit-of-dat’ actie gebruikt. Gewoon de hoofdletter O achter iedere naam. Die past perfect bij zijn functieomschrijving; Inkleurbaar!

Boven de lijst een memoblaadje, met plakband bevestigd, met daarop een vluchtig handgemaakt tekeningetje. Dit memootje is gisteren geboren tijdens de kring.

Evi is jarig geweest en zit in de kring te glimmen, met haar mooiste cadeau op schoot. Een klok. Trots vertelt ze dat ze nu klok kan kijken.
Wij leerkrachten zouden dit graag even willen nuanceren naar Evi, wetende dat er nog wel wat ontwikkelingsstappen te maken zijn, voordat je met recht kunt zeggen: ‘Ik kan klok kijken!’
En toch heeft Evi gelijk. Ze heeft een klok en ze kijkt er met stralende oogjes naar. Hoe mooier kan klokkijken worden?

Juf Coby pakt het onderwerp met beide handen aan. En in een mum van tijd is er een gesprek over richting, tijd, cijfers, wijzers en ga zo maar door. Iedereen mag mee ‘klokkijken’. En allen hebben aandeel en inbreng. Overweldigende betrokkenheid.
Door het enthousiasme ontstaan er overal grotere en kleinere gesprekjes, die volgens 4-5 jarigen direct relateert zijn aan het onderwerp. Tot dolfijnen aan toe want, ‘Die staan bij mij neefje op zu klok!’
Om te voorkomen dat dadelijk de volledige dierentuin voorbij schuift, neemt juf Coby weer sturing in het gesprek. Daardoor krijgt Yvo de ruimte om te zeggen waar hij al de hele tijd op broeit. ‘Ik wil ook een klok!’
Dus wat doet de juf?
Ze zegt: ‘Iedereen die ook een klok wil, mag zijn hand opsteken.’
Alle handen vliegen de lucht in. (Voor de beelddenkers onder ons; Sommigen lijken zelfs 2 klokken te willen maken)

Kopt juf Coby de bal in, nu hij voor het doel zweeft?
Ze gaat niet zeggen tegen Yvo dat ze iets gaat bedenken. Ze gaat niet zeggen tegen haar collega’s dat ze om 3 uur geen tijd heeft om thee te drinken, omdat ze het zo druk heeft. Ze gaat niet 20 minuten googelen naar geschikte en nog geschiktere plaatjes. Niet uitprinten. Niet opplakken. Niet lamineren en zeker niet wachten tot morgen.

Ze pakt een memoblaadje  en tekent een klok, een schaar, plakspullen en cijfers.
Jullie mogen allemaal je eigen klok maken!’
En er mag een volledige dierentuin op ter versiering, als ze willen.

Dit is het verhaal dat ik krijg als ik juf Coby vraag ‘Wie heeft die tekening van die klok gemaakt?’

Goed onderwijs hoeft niet mooi, gelikt en gelamineerd te zijn.
Kleed ‘t uit tot het doel.
Juf Coby: IK HOU HIER VAN!!!

(onderwijs serie: Daar houd ik van!)