‘Ze volgen je al 8 jaar lieverd. En weten wat je kunt. Het lijkt me sterk dat die momentopname van de eindtoets, van 3 dagen, je advies kan wijzigen.’
Dus gaat Zonnetje volledig ontspannen de eindtoetsdagen in.
Misschien wel iets te relaxed! Volledig vertrouwend op mijn zienswijze, scoort ze een niveau lager dan verwacht. Gevolg is dat ze niet aangenomen wordt, waar ze thuis hoort. De uitslag van de eindtoets kan in die tijd nog zonder pardon, het advies van school van de tafel vegen. Jarenlange observaties worden tot waardeloos gereduceerd. Gelukkig is dat nu anders. De basisschool die een leerling jaren volgt, geeft vanuit een uitgebreid ervaringsdossier een advies. Na de uitslag van de eindtoets mag er naar boven toe bijgesteld worden en niet naar beneden toe. Een regel die de vakman/vrouw weer op zijn plek zet.

Terug naar toen.
Zonnetje is, net als ik, teleurgesteld en gefrustreerd over dit onrecht. We (school en thuis) doen er alles aan in gesprekken met het Voortgezet, om te overtuigen dat het een incidentele score is. Helaas zijn ze onvermurwbaar. Spoedig hebben we door dat vechten tegen de wet zinloos is en dat er maar één manier is om hier mee om te gaan.
Op zoek naar wat we wél kunnen doen. De cirkel van invloed van Covey. Wij kenden het boek van Covey toen nog niet. Nu staat er zelfs een kinderCovey exemplaar in mijn boekenkast.

Je gaat het gewoon aan ze laten zien waar je thuis hoort! Wij, jij en ik, weten dat je het kunt. Dus.. zet de knop om en ga er tegen aan!’
Ergens vóór gaan geeft altijd meer energie dan ergens tegen vechten.
Toen Zonnetje klein was leerde ik haar het magische knopje te gebruiken om situaties te keren. Dat werkte. Natuurlijk was het knopje de ene keer makkelijker te vinden dan de andere keer. Op achtjarige leeftijd kon ze, bij een boze bui, naar boven lopen en een paar minuten later rustig weer binnenstappen met de tekst ‘Ik heb even op het knopje geduwd’.

Na een maand of drie hard werken en de hoge punten die ons om de oren vliegen, zitten we aan tafel met de school. Zonnetje kan opstromen.

Tja… Wat zal ik zeggen.
Trots op die kleine meid, die als 11 jarige de moed erin houdt! Ondanks een frustrerende wetgeving, bedacht door verstandige grote mensen. Vervolgens komt ze door haar invloed te gebruiken,  terecht waar ze hoort. Een doorzettertje.