De supermarkt in met jonge kinderen is een uitje op zich. En een uitdaging voor menig ouder. Het hielenrammen van andere klanten, met hun minikarretjes doen de miniklantjes niet expres. Hun motoriek is eenvoudigweg onvoldoende ontwikkelt om tijdig te remmen. Evengoed doet ‘t verrekte pijn, als het staal je hielen schaaft. En dan het eeuwige enthousiasme over al het lekkers dat te koop is. Mam! Kijk! Lekker! 

Ja dat klopt maar dat hebben we niet nodig!’ Aan de reactie van de kleine snuiter is direct te zien, dat daar een enorm meningsverschil zit. Je kind laat je onvervalst merken dat hij/zij daar diep ongelukkig van wordt. Hij/zij gaat op de grond liggen en begint te krijsen. Dit om je op ‘subtiele’ wijze duidelijk te maken, dat jouw keuze ook jouw eigen geluk in de weg staat. Het is beter voor beide partijen dat de koopwaar in het karretje belandt. Hoezo hebben peuters nog niet door hoe communicatie werkt? Ze kiezen alleen een door ons minder gewenste vorm. 

Hoe voorkom ik dat gedrag? Ik begrijp heel goed dat die toetjes met bovenop smarties schreeuwen naar ieder kind: ‘Pak mij! Pak mij!  Mijn oplossing is, om samen met mijn hummel even stil te staan bij dit heerlijke product. Lovende woorden te spreken over de kleur en de feestelijkheid. En vervolgens te zeggen: ‘Goed onthouden, want als je jarig bent gaan we naar de supermarkt en gaan we ‘t kopen. Ok?!’  Vanaf nu is ieder verleidelijk product een genietmomentje van ons samen. En een een onthoudmomentje voor de ukkepuk. Plus een stukje voorpret richting de verjaardag. 

Geen gejengel meer. Ik erken mijn kind en zijn wensen. 

En dan komt de verjaardag. 

Nu gaan we een feestrondje maken door de supermarkt. Ik merk dat niet alles onthouden is. Prima. Samen maken we een plan, wat we allemaal willen kopen en voor welk moment van het feestje. Die smartietoetjes zijn voor het avondeten en de Capri-Sun* pakjes voor de kinderen. De vrolijk gekleurde minizakjes chips kunnen straks in een grote mand. ‘En dan mag jij daar mee rond gaan!’.  Wat een feest; naar de supermarkt met mijn kind. 

*Capri-Sun=Verjaardagsfavoriet van Zonnetje.